Ranč se zahradou z bývalé skládky

Autor: Design Workshop
Hlavní designér: Richard Shaw, FASLA
Zahradní architektura: Landscape Workshop, inc.
Vítězná realizace: ASLA Proffessional awards 2016
Zdroj: asla.org

Design Workshop Richard Shaw Fasla


Aspen, Colorado. Rančerská drsná krajina. Vrcholky kopců dosahující až 4000 m n. m. Výrazné změny teplot, slunce i silný vítr. To jsou charakteristické vlastnosti tohoto místa. Dříve skládka nedalekého ranče. Znehodnocená půda, tlející dřevo, vrakoviště a hromady bio odpadu vytvořily v průběhu desetiletí novou krajinnou strukturu. Krajinu smutnou, bez života.

Nápadem bylo lokalitu zútulnit a vrátit jí život. Důležitými aspekty pro vytvoření nového designu bylo vnímání kontextu krajiny, udržitelná strategie vodního hospodářství a kvalita vody, zalesňování, vizuální charakter a ekologické obnovení tohoto kdysi opuštěného místa.

Ranč leží ve výšce 2500m n. m. a z budovy je panoramatický výhled na východ, jih i západ, zahrnující agrikulturní krajinu.

Design Workshop Richard Shaw Fasla

Rezidence – je kombinací mezi moderní a lidovou rančerskou architekturou. Útulná atmosféra interiéru domu se přelévá i do exteriéru. Čistý design vytváří příjemné prostředí pro život. Náhlé topografické změny způsobené bývalou skládkou, byly změkčeny a vyhlazeny do široké krajiny. Dynamika a jednoduchost jsou odvozeny od bezproblémového vztahu mezi architekturou a krajinou. Běžné zemědělské formy jsou sofistikovaně vtištěny do zahrady pomocí regionálního kamene, vody a rostlin.

Design Workshop Richard Shaw Fasla

Výrazné kolísání teplot a těžký sníh byly jedním z hlavních měřítek v navrhování designu venkovního obydlí a výběru rostlin. Dům je směřován z východu na západ a jeho hlavní pohledová osa vede na jih. Druhé křídlo je otočené na východní a západní pohledy. Nízký profil a dynamická jednoduchost jednopatrového domu, s vysokými okny od podlahy ke stropu, umožňuje a zcela zpřístupňuje integraci vnitřního a venkovního prostoru.

Design Workshop Richard Shaw Fasla

Centrální nádvoří je srdcem místa. Je navrženo pro setkání velké skupiny přátel a rodiny a přesto udržuje pocit
intimity a kontaktu s prostředím. Nádvoří je orientované na základní architektonické osy a odpočívá pod kropenatým baldachýnem korun osiky. (Aspen – anglicky osika).

Design Workshop Richard Shaw Fasla

Navzdory znehodnocenému stavu vodního prostředí, se v lokalitě nacházejí bohaté vodní zdroje včetně zavlažovacího příkopu, který lemuje okraj zemědělské louky. Díky nim dokázal zahradní architekt obratně a zodpovědně integrovat vodu jako estetický, ekologický a funkční prvek do celkového designu. Dešťová voda ze střešních teras je zachytávána a vedena k výsadbám. Rostliny jsou vysázeny do zón na základě potřeb vody – s velkou potřebou zavlažování, s nízkou a žádnou. V projektu jsou navržena 4 různá rostlinná společenstva: borové a přirozené pastviny – prérie, říční nížinné společenství a zóna korespondující s kontextem budovy, s pěstěnými záhony a obvodovou zelní.

Přilehlé jezírko je doprovodným prvkem a zároveň domovem mnoha migrujících ptáků a dalších živočichů. Z 75% je zdrojem vody pro zavlažování.

Design Workshop Richard Shaw Fasla

Strukturální nestabilita půdy vyžadovala začlenění podpovrchových konstrukčních systémů. Vzhledem k tomu, že budovy leží na necelém metru navážky, bylo nezbytné nainstalovat bezpečnostní opatření. Použité mikropiloty zajistili potřebné základy pro stavbu teras a zdí. Výsledkem jsou ostré detaily a plynulé napojení na horizont okolní krajiny.

Design Workshop Richard Shaw Fasla

Výběr z našich článků

Nespoutaná zahrada

Tuhle nespoutanou a přitom funkční zahradu najdete na kraji Prahy, v městské části Klánovice. Ta je proslulá hlavně zdejším lesem a přírodním parkem, kde hnízdí na šedesát druhů ptáků, žijí tu bažanti, zajíci, ale i lišky nebo srnčí a černá zvěř. Inspirace přírodou se tedy majitelům pozemku nabídla zcela po právu.

Výběr z referencí

Gabriela Pithartová

Ráda bych poděkovala za příjemnou komunikaci plnou kreativních nápadů a praktických maličkostí, díky kterým se nám podařilo vytvořit nový prostor přesně podle našeho gusta. - všechny reference

Gabriela Pithartová